Malé ohlédnutí za závody Orlíků v Hronově 2005.

    Ve dnech 21.5. – 29.5.2005 proběhl již 4.ročník Hronovských Orlíkovských přeháněk,mezinárodních závodů historických kluzáků na letišti Aeroklubu Hronov ve Velkém Poříčí (LK VP).Soutěže se zúčastnilo 30 kluzáků.Zájem byl mnohem větší,ale bohužel kapacita našeho letiště neumožnila větší účast. Opět byl otevřen vzdušný prostor  do Polska.Bohužel jsme nemohli volit otočný bod v Polsku z důvodu změn podmínek povinného ručení.Přesto jsme Polskem létali přes výběžky hranic.Naše soutěž povoluje výměnu posádek kluzáků na jednotlivé disciplíny,což také bylo využito. Takto vypadala startovní listina 30 letadel Hronovských Orlíkovských přeháněk.Různých verzí Orlíků se ve startovním poli sešlo osmnáct kusů.

      Pro srovnání s Orlíky létal mimo soutěž na motorovém UL kluzáku Banjo bratří Brandejsů František Matoušek z Nového Města n.Met,známý to plachtař a úspěšný reprezentant 70. a 80. let minulého století.Blaníci L 13 byli doplněni do startovního pole na počet 30 po odřeknutí některých přihlášených Orlíků.

     21.5.2005 v 19 00 byly závody zahájeny prvním briefingem.V dalších dnech počasí sice umožňovalo létat,ale ne vyhlásit disciplínu pro naše historické kluzáky.Z pondělí na úterý přešla studená fronta.Tyto dny byly využity k přeškolování na různé typy kluzáků.Největší zážitek bylo pro mnohé svezení na Teufelu za Brigadýrem.Němci sebou měli ASH 25 a ochotně zájemce svezli.Poláci sebou přivezli  Juniora a Jaskolku.

    Po přechodu studené fronty se pořadatel nechal ve středu vyhecovat k vypsání polygonu 300 km na trati LK V P – Hodkovice – Broumov – Lomnice – LK VP.

Když ne po frontě tak kdy?Bohužel nás počasí vypeklo.Interval skončil dřív,než meteor předpovídalo. Některým se dnešní den prodražil přistáním v poli,nebo na cizím letišti. Celkově však vládla spokojenost a nikdo mě neřekl křivé slovo.Já jsem pro jistotu přistál v Žamberku.Bodů se rozdalo dost a pořadí je určeno.F.Matoušek by v této disciplíně zvítězil na lepší koeficient.Uletěl se svým Benjem180,4 km než nahodil motor.

    Další den 26.5.2005 jsme se probudili do krásného plachtařského rána.Pořadatel po velkých dohadech zvolil trojúhelník 143,2 km LK VP – Žalý - Velká Deštná – LK VP.Vzduch se má rychle ohřívat až k tropickým teplotám.Nakonec se ukázalo,že trať byla volená správně po našich horách do Krkonoš a zpět na Orlické hory.Všichni závodníci se po prvním  startu udrželi ve vzduchu.Bylo pěkné sledovat pole závodníků při přeletu přes letiště z Žalého na Deštnou.První dolétl Milan Svoboda,již tradiční účastník našich závodů a bývalý reprezentant v bezmotorovém létání.Ke zděšení komisařů však neměl zapnutou GPS pro záznam letu.Moc velká škoda,tuto ztrátu již do konce závodu nešlo dohnat a Milan přišel určitě o bednu.Dvacet dva závodníků doma je moc pěkné.K tomu dolítnuli Milan Svoboda s technickou chybou a Polák s Cobrou,ovšem ten neprotnul o pár metrů odletovou pásku a i jeho přelet byl za nula bodů.

    V této disciplíně by F.Matoušek skončil druhý a celkově by vedl.V oficiálních výsledcích jsou velmi malé bodové rozdíly.Poletí se ještě?Druhý den je rošt postaven.Vzduch je tak přehřátý,že i čisté termiky je velmi málo,jak potvrzují po zrušení disciplíny ti ,co se do vzduchu dostali.Není však všem dnům konec.

     Sobota 28.5. ráno vypadá stejně jako předešlý den.Vzduch se ovšem obměnil.Pořadatelé se nenechali zaskočit a vyhlašují polygon 105,2 km na trati LK VP – Police – V.Deštná – Trutnov – LK VP.Teď se ukáže. Michal Janda,ačkoliv chtěl střídat posádku,je ráno první na letišti a nic nenechává náhodě.Bodové rozdíly minimální,a tak bude rozhodovat rychlost.První kumuly jsou vidět nad Polskými lesy východně od letiště.Ve 12,20 je otevřen start.Všichni ihned po vypnutí kloužou pro první stoupavý proud nad kopec Bor v Polsku.Čistá funguje,a tak ihned po otevření pásky první vyráží na trať ve stratosférických výškách.Tato disciplína je opět volena přes letiště v Hronově a tak máme pole závodníků v dohledu.Závodníci opět využívají otevřeného Polska a z Police přeskakují Polskem na Orlické hory.Většina volí tu samou cestu zpět po kopečkách do Trutnova na stabilního Alfréda nad elektrárnou,odkud to dává na dokluz.První jsou brzy doma a komisař má plné ruce práce.Neustále se chodí Michal Janda a Jindřiška Slouková ptát jak to vypadá.Posuďte sami.Dá se říct,že nám Němci vypálili rybník.Milan Svoboda ukázal,že to ještě umí.Škoda té technické závady v druhé disciplíně.Pořadatel je spokojen.Dvě třetiny závodníků jsou doma.

   Franta Matoušek by v této disciplíně skončil druhý a celkově o dva body také druhý. Jak je vidět nic nezapomněl.Toto je ovšem mimo soutěž.A teď oficiální výsledky.Michalovi Jandovi z AK Broumov se podařilo první místo udržet.Naši němečtí přátelé se v letošním ročníku rozkoukali a bednu na druhém a třetím místě doplnili.Bodové rozdíly byly velmi malé.že vlastně rozhodoval každý kilometr v první disciplíně.Budu muset pro další ročníky využit služeb programu See You a do propozic zapracovat použití nejvýhodnějšího fixu pro určení vzdálenosti k následujícímu otočnému bodu jako místo přistání.Závodníci měli totiž soudnost a úctu k veteránům a radši se vraceli domů,či na jiné letiště,než aby kluzák poškodily.Byli na tom ovšem biti na bodech za vzdálenost.A tak se jediný šrám udělal při rovnání v hangáru,což nás velmi mrzí.Chce to však pozornost všech i závodníků,při manipulaci s tolika kluzáky.

   V sobotu 28.5.2005 večer proběhlo oficiální vyhlášení výsledků 4.ročníku Hronovských Orlíkovských přeháněk a následně hangár party se švédskými stoly.Putovní pohár Orlíkovských přeháněk se stěhoval přes kopec do Broumova.Naši Hronovští piloti se musí víc snažit,aby jednou pohár zůstal doma.A tak se loučím s přátelskou atmosférou závodů ,kde probíhalo v podvečery společné grilování, dvakrát promítání leteckých filmů a také velmi zajímavé spuštění všech IGC letů 2.disciplíny dohromady  na velkém plátně.Já osobně považuji letošní ročník za nejúspěšnější ze všech čtyřech.Za tento týden si všichni zalítali podle chuti.Uletěly se dvě rychlostní disciplíny a kdyby nás počasí nenapálilo,mohly být tři.Překvapil nás zájem o závody ze zahraničí,o čemž svědčí osm zahraničních účastníků.To jsme ještě museli některé odmítnout,například Chorvaty.I mezi českými plachtaři je zájem velký.Jak se ukázalo,našli jsme si ve sportovním kalendáři závodů svoje místo.Doufáme,že nám zachováte přízeň a do Hronova přijedete i příště. 

 Tak ahoj na HOP 2006.                                      

Tonda Teichmann AK Hronov  10.6.2005